Çocuklardaki benlere dikkat

Çoğu bebekte doğumdan sonra benler görülmektedir. Ancak bu benlerin ontol altında olmalı şart. Eğer 20 mm'den fazla ise dikkat!

Benler ciltte sık sık görülen oluşumlardır ve melanosit denilen deri hücreleri kümelenip bir doku kaplaması içinde birleştiğinde ortaya çıkarlar. Çocukluk ve ergenlik yıllarında oluşabilen benler, bazen doğumdan itibaren var olurlar. Genellikle benler tehlikesiz olsa da bazen cilt kanserine dönüşebilir veya kanserli hücreleri içerebilirler.

Çocuklarda benler, çoğunlukla doğumdan sonra gelişirler. Bu sık görülen ve iyi huylu benler, çocuğun güneş ışığı alan bölgelerinde ortaya çıkarlar. Başta tek bir renkte, düz ve yuvarlak şekildedirler. Çocuk büyüdükçe ben de büyür, kenarları simetrik ve yapısı genel olarak yuvarlak kalmaya devam eder. Bazı vakalarda ergenlik öncesinde renkleri solarken, ergenlik başladığında tekrar kararırlar. Bu değişikliklere rağmen herhangi bir zamanda tek ve eşit bir renkte olurlar. Yetişkinliğe eriştiğinde çocukta bu şekilde 12 ila 20 ben görülebilir.

Çocuklarda benler, bahsedilen şekilde tipik olmayabilir. Genellikle zararsız olsalar da bu tipik olmayan benlerin kansere dönüşme olasılığı yok değildir. Benin tipik olmadığı kenarlarının düzensiz oluşundan, benin iki yarısının asimetrik oluşundan, kurşun kalem arkasındaki bir silgiden daha büyük çapta oluşundan ve benin içinde renk farklılıkları bulunmasından anlaşılabilir. Eğer bu tip düzensizliklere sahip bir ben görülüyorsa, değişiklikleri izlenilmeli ve çocuk doktorunuzla paylaşılmalıdır.

Çocukların yaklaşık %1’i ben ile doğarlar. Çoğu vakada doğuştan olan bu benler tipik benler şeklindedir. Ancak bazen mavi ve gri tona sahip, morartı şeklinde de görülebilirler. Eğer doğuştan gelen bu benlerin çapı 20 mm’den küçükse, çocuğun cilt kanseri riskini yükseltmemektedir. Ancak eğer doğuştan benin çapı 20 mm’den fazlaysa, cilt kanseri riski %5 ila %10 arasında yükselmektedir. Bazı vakalarda bu risk daha fazla da olabilir.

Bazı vakalarda çocuklarda benler, küre şeklinde, yükselti gibi olabilir. Bu benlere Spitznevüs adı verilir ve aktif cilt kanserine benzerler. Bu kategorideki benler genellikle pembedir ancak kahverengi, kırmızı ve siyah da olabilmektedir. Bazı durumlarda bu benler kanayabilir ya da bir sıvı akıntısı olabilir. Spitznevüs benleri kansere çok benzediği için, bir uzman bile bunları ayırt edemeyebilir.

Çocuğunuzda benlerin gelişimini izlemeniz ve var olan benlere aşina olmanız önerilmektedir. Çocuğun kollarını kaldırarak tüm vücudunuz incelemeniz, ayak parmaklarının araları, saç derisi, sırtı ve poposu gibi gözden kaçabilecek bölgeleri atlamamanız tavsiye edilir.

 

Çox oxunanalar