Saydan, ilaçların güneşin altına, soba, kalorifer, ocak yanına bırakılmaması gerektiğine işaret ederek, ''İlaçlar ecza dolabı ya da camlı bir dolapta saklanmalıdır. Dolabın konulacağı yer; kuytu, serin, rutubet olmayan, güneş görmeyen bir yer olmalıdır. En önemlisi çocukların uzanıp alamayacağı yüksekliğe konulması ve mümkünse kilitlenmesi gerekmektedir'' dedi. İlaçların asla evde stok yapılacak ürünler olmadığını vurgulayan Saydan, şöyle devam etti:

 

“Anestezi” ilâçları hastanın acı duymaması için ameliyatlarda kullanılan ilâçlardır. “Genel anestezi” has­tanın bilincini tam anlamıyla kaybetmesine yol açar. Bü­yük ameliyatlarda genel anesteziye baş vurulur; apandi­sit, bademcik ameliyatları gibi. Anestezi ilâçlarının içinde bulunan başlıca maddeler güldürücü gaz (azot monoksit gazı), kloroform, eter ve sodyum pentotaldır. “Lokal anestezi”de ise vücudun y-alnız belirli bir kesi­mindeki sinirler uyuşturulur.

 

Orijinal ilaç, uzun araştırmalar ve klinik çalışmaları sonucu belli bir hastalık üzerinde olumlu etki yaptığı kanıtlanmış, temeli patentli bir moleküle dayanan ve daha önceden benzeri olmayan yeni ilaçlar için kullanılan bir uluslararası terimdir.

 

1. Doz çeşitleri
Minimal doz: Bir i1acın bir defada verilen en düşük miktarıdır. 
Maksimum doz Bir ilacın bır defada verilen vtoksik etkıypmayan en yüksek miktarı dır
Terapotık doz Mınımal ve maksimal arasındakı tedavi edici miktarıdır.

 

Hazırlama Şekline göre ilaçlar:
Majistral İlaç: Doktor tarafından yazılan formüllü etken madde ve miktarlarına göre eczacının hazırladığı yapma ilaç şekli. Artık bazı kısıtlı cilt ilaçları dışında pek tercih edilmez.
Ofisinal ilaç: Farmakope' de bulunan formüle göre eczacı tarafından hazırlanan, hazır bulundurulan ilaçlardır.

 

Çox oxunanalar