Asrın Vebası Dikkat Dağınıklığı

Teknoloji hizla ilerliyor, haliyle bizde zihnimizi onlara emanet ediyoruz. Gunumuzde teknolojinin gelismesiyle cok fazla uyariciya maruz kaliyoruz ve bu durum zihnimizin cok daginik calismasina neden oluyor. Soyle bir dusunelim hangimiz artık telefon numaralarini ezberliyoruz? Ya da Hangimiz aylık programlarımızi aklımızda tutmaya çalışıyoruz? Aciyoruz telefonumuzun takvimini, o tutuyor aklinda bizim programimizi.

Dogumgunlerini bile akıllı telefonlarimizdan ogreniyoruz artık. Metropolitan bir şehirde yaşamanın verdiği en büyük zarar unutkanlık ve dikkat daginikligi oluyor ne yazikki… Tüm gün korna sesleri, trafik, is yoğunluğu fonda gelen overlok makinası ayağınıza geldi sesleri bilincdisimizin derinlerine kaziniyor sanki… Biz yetiskenler sehrin bu yogunluguna ayak uydurmakta zorlanirken cocuklarimizdan tum bu renkleri gorupte kor olmalarini beklemek tabii ki de anlamsiz olurdu.. Birde onlarin gozunden bakalim olaya o zaman; televizyonu aciyorlar; alt yazilar, reklamlar, urun yerlestirmeler, renkler, desenler… Oynadiklari oyunlar yine kargacik burgacik, cizgifilmler bile bir garip olmus, tum bu kargasaya adapte olup saatlerce basindan kalkmayan cocuk okulda okuduklarini unutuyor, dikkatini toplayamiyor. Peki ya neden? Disarida o kadar fazla uyariciya maruz kalıp yorulan zihin tekduze giden bir derste çabuk dağılıyor ve cocugun akademik basarisini da etkiliyor. Durum boyle olunca cocuklarimizin zihinlerini kullanma kapasiteleri düşebiliyor ve konsantrasyonlarini ne yone toplayacaklarini bilememeleri de olagan oluyor.

Peki neler yapmalıyız ?

Zihnin performansini artirip odaklanmasini saglamak,dikkat daginikligini azalttığı gibi cocuklarimizin konsantrasyon düzeyinide arttıracaktır. Bunun için evde uygulanabilen dikkat materyalleri, dikkat oyunlari, goz egzersizleri onerilebilir. Masa basinda kagit kalem ile yapilan zihin egzersizleri zihinde bulunan noron ve sinapslari etkin hale getireceginden zihnin daha aktif calismasinda da rol oynayacaktir. Programli bir sekilde belirli periyotlar halinde calismak ve sabırlı olmak cocuklarimizin dikkat gelişiminin daha hızlı gerçekleşmesini sağlar.Sistematik ve planlı çalışmak zihnin öğrenme süreci için önemlidir. Örneğin bir spor salonuna yazıldığınmizı dusunelim; planlı bir şekilde uzun vadede calisirsak kaslarimiz guclenir ve istedigimiz sonucu elde ederiz, dikkat ve odaklanma sürecide bunun gibi gelisir. Sistematik, sabır isteyen ve zamana yayılan bir süreçtir.Dogru programla çalışıldığında dikkat problemine ortadan kalkacaktır.

Zihin aktif halde ve dogru calistiginda kisi dikkatini dogru yere odaklar, akil yurutme becerisi ve muhakeme kurma yetisi gelisir. Bununla birlikte dikkatini kolay toplayan bir çocuk okullarinda, derslerinde ve sosyal yasamlarinda daha saglikli düşünüp karar verebilen bireyler haline gelecektir.

 

Çox oxunanalar